Mikä Tanhutehdas?


Maestron ja Fiktion Tanhutehdas! -esityksen ytimenä ovat Suomessa hyvin tunnetut kansantanssit ja niiden esittämiseen käytetyt soittimet. Tanssilajeista tutustutaan kokeilun kautta mm. entisajan nuorison ”kapinointi-tanssiin” eli piirileikkiin. Piirileikit kokosivat nuorisoa suosituimmille paikoille koolle jopa satamäärin, ja näiden rinkitanssien päätarkoitus oli saada tutustua mahdollisiin puolisoehdokkaisiin ilman vanhempien silmälläpitoa. 
Muita mukanaolevia tansseja ovat mm. katrilli ja valssi.

Soittimista esitellään mm. yksirivisen haitarin ja klarinetin lisäksi luonnollisesti viulu, jonka myötä selvitellään yleisölle myös entisaikain pelimannien roolia. Uusista tansseista piti olla perillä ja soittoniekkojen ulkomuistista piti löytyä valtavasti kappaleita. 
Tanssien säestykseen ja tunnelman luojaksi pelimannit olivat haluttuja, mutta muutoin yleinen arvostus ja palkanmaksukin olivat monesti vähän niin ja näin.

Nykyään tulevien pelimannien opetuksessa on yleistynyt nauhallisten viulujen käyttö.

Tärkeä rooli Tanhutehdas! -esityksessä on osallistamisessa, ja tanssi on mitä luontevin väline siihen. Esitystä seurattaessa ei istua kökötetä, vaan sekä lapset että aikuiset pääsevät tanssin pyörteisiin.

Maestron ja Fiktion Tanhutehdas! on käsikirjoitettu tarkasti samaan perustaan kuin aikaisemmatkin kiertue-esitykset - opettavaisten tosiasioiden lisäksi tuttujen roolihahmojen kautta tarjotaan kosolti huumoria. Kaikenikäiset katsojat huomioiden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kansan tanssitusta

Maestro ja Fiktio toteuttivat vuonna 2018-2019 mittavan ja uudella tapaa lapsia ja aikuisia osallistavan Kiertävä tanssikoulu! -EU-hankkeen...